Zümrütlerin tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. O zamanlardan günümüze zümrüt  el sanatçılarını ve değerli taş kolleksiyoncularını kendine hayran bırakmıştır.

 

Zümrüt , tarihte pek çok insan tarafından tanınmıştır. Tüm büyük antik imparatorluklar tarafından kullanılan ve hediye olarak verilen bir taştır. Eski Hindistan’da taş “Büyüten şeylerin yeşili” anlamına gelen marakata olarak biliniyordu. Modern zümrüt ismi muhtemelen “smaragdus” kelimesi Latinceye çevrilmiş eski bir farsça kelimeden türetilmişti.

 

Zümrütler 6000 yıl öncesine kadar Asya ve Avrupa’daki  eski pazarlarda satıldı. Dünyanın öbür ucunda İnkalar değerli yeşil zümrüte ibadet etti. Aristo bile yazılarında ,zümrütten bahsetti, zümrütün gözleri rahatlatıp yatıştırabileceğini ve bireyin durumunu iyileştirebileceğini söyledi.

 

Chaldeans , zümrütlerin ilahi bir unsur içerdiğine inanıyordu. Roma imparatoru Nero’nun  gladyatörlerinin savaşlarını büyük bir şeffaf zümrütle izlediği söylenmektedir. Bir zümrüt eğer dil üzerine yerleştirilirse gelecekteki olayları anlatabilirdi. Hipokrat döneminde zümrütler bir toza ezilmiş ve gözleri rahatlatmak için losyon haline getirilmiştir. Genel olarak bir çok kültürde zümrüt, genellikle güven, sadakat ve korumayı sembolize eden sakinleştici ve koruyucu gücüne inanılıyordu.

 

Değerli taş olarak sınıflandırılan zümrütler , genellikle kusurlar içerir. Aslında tüm doğal zümrütler konumlarına ve görünürlüklerine bağlı olarak taşların netliğini etkileyen kusurlara sahiptir. Ancak diğer taşların aksine , bir zümrütün kusurları her zaman olumsuz olarak görünmez. Yine de kusursuz olan taşlar VVs olarak sınıflandırılmakta ve en değerli olanlarıdır.

 

Zümrütlerin çoğu genellikle “Zümrüt kesim” olarak bilinen belli bir tarzda kesilir. Şimdi bir çok değerli taş için moda bir kesim olmasına rağmen “Emerald Cut” başlangıçta zümrütlerin parlak yeşil rengini optimize etmek için geliştirildi.

 

Elmastan daha az yaygın olan Zümrütler çoğunlukla, Kolombiya, Brezilya ve Zambiya’da bulunur. Kolombiya zümrütlerinin özellikle yüksek kalitede olduğu ve belirgin derin, açık yeşil bir gölgeye sahip oldukları kabul edilir.

 

Tarih boyunca Kraliyet aileleri bu taşı sevdiler. Kleopatra zümrüt sevgisi ile ünlüydü. Zümrüt ayrıca Hindistan, İran ve Rusya’da taç mücevherlerinin bir parçasıydı.

 

Günümüzde evlilik yıldönümleri için geleneksel bir hediye olarak verilen zümrüt, süsleme ve mücevherlerde kullanılan nadir ve güzel bir taş olmaya devam ediyor. Çekici yeşil rengi dünya üzerinde çok sevilmektedir.